Urcarile pe munte si manifestarile ceremoniale organizate in timpul solstitiului de vara, cunoscute in limbajul local "Mosii de la Calimani" sau "Mosii de Sanpetru" au originea in stravechiul cult dacic al soarelui, bradului si focului avand ca element central cultul mosilor si stramosilor.
Complexul statuar 12 Apostoli precum si varful Lucaciu aflat in imediata apropiere pastreaza marturia unor evenimente de factura magico-mitica descinse din cultura dacilor de odinioara si modelate in decursul timpului in forme ale credintei ortodoxe romanesti.
Semnare contract de finanțare:
„CONSERVAREA BIODIVERSITĂȚII DIN PARCUL NAȚIONAL CĂLIMANI ȘI DIN SITURILE ROSCI0019 CĂLIMANI-GURGHIU, ROSCI0051 CUȘMA ȘI ROSPA0133 MUNȚII CĂLIMANI PRIN IMPLEMENTAREA MĂSURILOR PREVĂZUTE ÎN PLANUL DE MANAGEMENT”
Recent R.N.P. ROMSILVA - ADMINISTRAŢIA PARCULUI NAȚIONAL CĂLIMANI R.A., în calitate de Beneficiar, a semnat în data de 17.06.2025 Contractul de Finanțare pentru implementarea proiectului “Conservarea biodiversității din Parcul Național Călimani și din siturile ROSCI0019 Călimani-Gurghiu, ROSCI0051 Cușma și ROSPA0133 Munții Călimani prin implementarea măsurilor prevăzute în Planul de management”, cod SMIS 338636, încheiat cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, ȋn calitate de Autoritate de Management pentru Programul Dezvoltare Durabilă (PDD 2021 - 2027).
Valoarea totală a contractului de finanțare este de 18.953.663,27 lei, din care 16.110.613,78 lei (85%) reprezintă cofinanțarea nerambursabilă UE din Fondul European de Dezvoltare Regională.
Scopul proiectului îl reprezintă creșterea gradului de protecție și conservare a biodiversității și a patrimoniului natural din arealul Parcului Național Călimani, a siturilor Natura 2000 ROSCI0019 Călimani-Gurghiu (partea care se suprapune cu Parcul Național Călimani), ROSCI0051 Cușma (partea care se suprapune cu Parcul Național Călimani) și ROSPA0133 Munții Călimani și ariilor naturale protejate de interes național care se suprapun cu acestea, prin implementarea de măsuri de conservare / management.
Obiectivele specifice ale proiectului sunt:
1. Îmbunătățirea / menținerea stării de conservare a speciilor și habitatelor de importanță comunitară de pe teritoriul Parcului Național Călimani și a celorlalte arii naturale protejate suprapuse cu acesta, prin implementarea de măsuri active de conservare și strategii de monitorizare adecvate, respectiv 109,44 ha habitat prioritar 6230* cu stare de conservare îmbunătățită, 32,89 ha habitat forestier 9410 cu structură și funcții îmbunătățite, 404,03 ha habitat specific chiroptere îmbunătățit ca structură și funcții, 43 km cursuri de apă habitat specific vidrei cu resursă trofică îmbunătățită, monitorizarea stării de conservare a 15 tipuri de habitate și 31 de specii de mamifere, inclusiv chiroptere;
2. Îmbunătățirea infrastructurii de vizitare a administrației Parcului Național Călimani prin reabilitarea centrului de vizitare;
3. Îmbunătățirea nivelului de cunoaștere a biodiversității în rândul comunităților locale prin realizarea a 8 întâlniri de informare / conștientizare pentru minim 120 de persoane, respectiv realizarea unui film documentar;
4. Întărirea capacității instituționale a Administrației Parcului Național Călimani privind managementul ariilor naturale protejate prin achiziția a 133 de echipamente.
Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Dezvoltare Durabilă 2021-2027.
Sperăm că ai găsit toate informațiile care să îți confirme că Parcul Național Călimani este locul perfect pentru următoarea ta aventură. Ai întrebări? Cauți informații mai detaliate despre subiectele prezentate în site? Completează formularul și îți vom răspunde în curând!