Parcul National Calimani  
   
home  /  documente  /  proiecte  /  noutati  /  Informatii_publice  /  contact
 
romana  /  english
 
 
Infiintarea parcului
Comunitatile
Legende si traditii
Calendar evenimente
Muzee
Carti
Art page
Echipa
Harta turistica
Trasee turistice
Atractii turistice
Ghidul turistului
Posibilitati cazare
Prognoza meteo
Pachete turistice
» cu ghid
» foto safari
Tarife si taxe
Flora
Fauna
Criptogame
Peisaje
Habitate
Oportunitati de cercetare
Galerie foto
Link-uri
PNC info contact
Adrese utile
 
Proiecte de dezvoltare a Parcului National Calimani
Natura in scoli si scoala in arii protejate
 
Îmbunătăţirea statutului de conservare a speciei Tetrao tetrix în Parcul Naţional Călimani
În perioada 1 aprilie 2010- 31 iulie 2013, Administraţia Parcului Naţional Călimani R.A. implementează proiectul „Îmbunătăţirea statutului de conservare a speciei Tetrao tetrix în Parcul Naţional Călimani”, finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională şi Guvernul României (www.fonduri-structurale.ro ). Proiectul are drept scop îmbunătăţirea statutului de conservare al speciei Tetrao tetrix în România, respectiv Munţii Călimani şi realizarea studiului ştiinţific pentru reintroducerea speciei. Ca şi obiective, se doreşte: cunoaşterea statutului speciei în Munţii Călimani (extinctă sau deosebit de rară); obţinerea informaţiilor referitoare la arealul populaţiei cocoşului de mesteacăn în Călimani; harta zonelor favorabile pentru reintroducerea speciei (în cazul în care nu se mai identifică nici un exemplar); baza de date care să conţină speciile existente în habitatele cu potenţial de reintroducere a T.tetrix; distribuţia şi amploarea proceselor care au condus la declinul speciei în ultimii 50 de ani; măsuri de stopare a declinului populaţiei; răspuns pozitiv din partea factorilor implicaţi, ca urmare a acţiunilor de informare şi implicare în proiect, cât şi îmbunătăţirea capacităţii de management al personalului parcului în acţiunile care au drept scop conservarea capitalului natural.

Valoarea proiectului este de 603164 lei, cheltuielile neeligibile fiind asigurate de Regia Naţională a Pădurilor- ROMSILVA R.A.
 
Ariile protejate din Bucovina în secvenţe picturale
29 de artişti voluntari, peste 2OO de lucrări plastice şi fotografii şi o expoziţie care călătoreşte cu succes prin judeţ – iată bilanţul proiectului “Ariile protejate din Bucovina în secvenţe picturale”, iniţiat de Fundaţia Speologică „Club Speo Bucovina” în parteneriat cu Administratia Parcului National Călimani, Agenţia pentru Protecţia Mediului Suceava, Consiliul Judeţean Suceava, Centrul Cultural Bucovina şi Directia Silvică Suceava.

Proiectul finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România a urmărit promovarea ariilor protejate naturale din Bucovina printr-un instrument artistic şi educativ, accesibil comunităţilor şi turiştilor, instrument concretizat în expoziţia ECOTURISM ART.

Deschisă iniţial pentru public la Suceava la Galeriile Shopping City în perioada 4 - 22 septembrie, secţiunea plastică a expoziţiei mai poate fi vizitată până pe 24 octombrie la Centrul pentru susţinerea tradiţiilor bucovinene, urmând ulterior să fie găzduită de diferite centre de turism din judeţul nostru.
Ecoturism Art a fost denumită şi concepută ca o călătorie în zone deosebite din judeţul Suceava, declarate arii naturale protejate: Rezervatia Ponoare, Fâneţele Todirescu, Pietrele Doamnei, Peştera Liliecilor, Codrii Seculari Slătioara, Tinovul Poiana Stampei, Rezervatia geologica „12 Apostoli” din Călimani. O călătorie educativă, care să recomande vizitatorilor nu atât ariile protejate ca atracţii turistice, ci ca spaţii care cer o atitudine protectoare faţă de fiecare element al lor, indiferent de dimensiune, dar parte componentă din acest angrenaj extraordinar care e natura.

Proiectul a avut ca punct de plecare o serie de 7 lectii despre natură parcurse de 23O elevi ai Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu”, Şcolii Populare de Artă „Ion Irimescu”, alte şcoli din municipiu şi judeţ. Partea savuroasă a cunoaşterii a avut loc în natură, atunci când cei 29 de artişti voluntari selectaţi au explorat ariile protejate sub bagheta unor profesionişti in biodiversitate, reprezentanţi ai instituţiilor partenere.

Rodul explorărilor în natură a fost asimilat în expoziţia ECOTURIST ART, o expoziţie care a reunit 15O de fotografii şi 52 de lucrări plastice realizate în tehnici diferite. Un rezultat remarcabil dacă avem în vedere că iniţial era prevăzut ca expoziţia să conţină 4O de lucrări!
 
Ecoturism in Tara Dornelor - Instrument pentru o dezvoltare durabila
Proiectul isi propune o dezvoltare durabila a zonei prin intermediul turismului durabil, punandu-se accent pe ecoturism si energii provenite din surse regenerabile. Proiectul se va desfasurain comunitatile locale parcului, si anume: Panaci, Saru Dornei, Dorna Candreni si Poiana Stampei. Proiectul este implementat de catre Fundatia Speologica ClubSpeo Bucovina, Asociatia de Ecoturism din Romania, si Community-Based Natural Resource Management Network (CBNRM Net, www.cbnrm.net, din Norvegia), si Administratia Parcului National Calimani. Acest proiect este finantat de catre Guvernul Norvegiei in perioada 2009-2011.
 
 
     
 
 
Web Design for Business® by Logic Industry®