Parcul National Calimani  
   
home  /  documente  /  proiecte  /  noutati  /  Informatii_publice  /  contact
 
romana  /  english
 
 
Infiintarea parcului
Comunitatile
Legende si traditii
Calendar evenimente
Muzee
Carti
Art page
Echipa
Harta turistica
Trasee turistice
Atractii turistice
Ghidul turistului
Posibilitati cazare
Prognoza meteo
Pachete turistice
» cu ghid
» foto safari
Tarife si taxe
Flora
Fauna
Criptogame
Peisaje
Habitate
Oportunitati de cercetare
Galerie foto
Link-uri
PNC info contact
Adrese utile
 
Evenimente noi in Parcul National Calimani
 
 
INVITAŢIE
Administraţia Parcului Naţional Călimani R.A. implementează în perioada 1 aprilie 2010- 31 iulie 2013 proiectul "Îmbunătăţirea statutului de conservare a speciei Tetrao tetrix (cocoşul de mesteacăn) în Parcul Naţional Călimani", cofinanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, în cadrul Programul Operaţional Sectorial, Axa 4- Mediu şi Guvernul României, iar cheltuielile neeligibile sunt suportate de Regia Naţională a Pădurilor- Romsilva R.A..

Proiectul are drept scop îmbunătăţirea statutului de conservare al cocoşului de mesteacăn în Munţii Călimani şi realizarea studiului ştiinţific pentru reintroducerea speciei.

În cadrul acestui proiect, Administraţia Parcului Naţional Călimani vă invită vineri, 28 ianuarie 2011 la sediul Primăriei comunei Răstoliţa, începând cu ora 11.00, la întâlnirea de informare privind stadiul de implementare al proiectului, importanţa protejării speciilor de plante şi animale din interiorul Parcului Naţional Călimani, a reţelei de arii naturale protejate Natura 2000 şi cum influenţează aceasta economia comunităţilor locale din interiorul siturilor, necesitatea implicării factorilor locali şi regionali în realizarea planurior de management pentru arii protejate, etc.
Vă aşteptăm!
 
Mutare casa traditionala
In data de 23.10.2012, angajatii Administratiei Parcului National Calimani au desfasurat o actiune de demontare a unei case traditionale, aflata pe Dealul Rusului din satul Plaiul Sarului, comuna Saru Dornei. Aceasta casa va fi reasamblata la Centrul de Vizitare al Parcului National Calimani, centru ce va fi terminat in curand.
 
Cufundar mic in Parcul National Calimani
Gavia stellata (Cufundar mic)In data de 18.12.2007, agentii de paza de la cariera de sulf din Calimani au anuntat Administratia parcului despre o pasare ranita pe care au gasit-o in cariera, in zapada. Colegii nostri, rangerii Catalin Ursache si Dan Grigoroaea s-au inarmat cu schiuri de tura pentru a aduce pasarea. A doua zi la sediu, am vazut ca este vorba despre un cufundar mic (Gavia stellata) aflata in pasaj in Calimani. Am trimis un mesaj catre Grupul Milvus si am apelat si la un specialist de la SOR. Intre timp am fost contactati telefonic de domnul Szilard Daroczi, de la Milvus care ne-a explicat cum sa examinam pasarea si daca este totul in regula, unde ar fi propice sa o eliberam.
Spre bucuria noastra, cufundarul era sanatos, vioi, cu toate ca nu mancase de ceva vreme, si dornic sa fie din nou liber in apa.
Impreuna cu Emil Palamaru, am transportat-o pana la Raul Bistrita, unde am eliberat-o.
Dupa ce a scrutat imprejurimile si si-a intins aripile, s-a indreptat incet catre luciul de apa. S-a scufundat cu repeziciune, timp in care noi am stat cu sufletul la gura. Dintr-o data a iesit la suprafata si s-a scufundat din nou. Era fericita!...si noi cei de fata!
 
FENOFOR in Parcul National Calimani
Începând din acest an, Administraţia Parcului Naţional Călimani s-a alăturat FENOFOR (Reţeaua Naţională de FENOlogie FOrestieră din România), reţea care include staţiuni fenologice permanente în care se efectuează observaţii asupra fenofazelor speciilor de plante sălbatice.
În Parcul Naţional Călimani, acestea s-au efectuat pentru două specii forestiere, respectiv Picea abies (molid) şi Pinus cembra (zâmbru). Această reţea este dezvoltată de către Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice - ICAS în parteneriat cu administraţiile parcurilor naturale-naţionale din cadrul Direcţiei Arii Protejate (RNP).
Observaţiile pentru acest an au fost desfăşurate în perioada mai-iunie, fiind amplasate în teren patru suprafeţe de probă, la altitudini diferite (1027-1582 m).
 
Intalnire PN Muntii Rodnei
Inceputul lui 2008 a fost marcat pentru A.P.N. Calimani prin participarea la seminarul “ Managementul Participativ al Tinerilor în cadrul unei Arii Protejate “, eveniment care a avut loc in cadrul Parcului National Muntii Rodnei in data de 11 Ianuarie 2008. Seminarul a reunit un număr de peste 50 de persoane, majoritatea fiind din cadrul altor arii naturale protejate din Romania, iar tema a fost prezentarea unui proiect Darwin castigat si implementat acolo de Alina Szabo, biolog din partea Universitatii Oxford. Au fost create 8 cluburi de copii, fiecare avand coordonatori si teme proprii de cercetare. Cu ocazia proiectului au fost angajati un numar de 20 de specialisti, au avut loc schimburi de experiente in Bulgaria, Slovacia si Ungaria, s-au cheltuit 50.000 lei pentru cumpararea de echipamente, 6.400 pentru deplasarile din teren. Proiectul a fost derulat pe o perioada de 3 ani si a insumat o valoare de 200 de mii euro. Entuziamul copiilor participanti a fost peste asteptari, cerintele pentru continuarea actiunilor si rezultatele proiectului au fost extrem de incurajatoare. In esenta, daca ideea replicarii acestui gen de proiecte exista si pentru alte arii protejate, Administratia Parcului National Muntii Rodnei si-a manifestat intreaga disponibilitate pentru a furniza orice indicii si date necesare. Aferent acestui proiect, din partea noastra, numai cuvinte de lauda iar viitorilor aplicanti, le uram - success maxim !
 
 
     
 
 
Web Design for Business® by Logic Industry®