Parcul National Calimani  
   
home  /  documente  /  proiecte  /  Informatii_publice  /  contact
 
romana  /  english
 
 
Infiintarea parcului
Comunitatile
Legende si traditii
Calendar evenimente
Muzee
Carti
Echipa
Harta turistica
Trasee turistice
Atractii turistice
Ghidul turistului
Posibilitati cazare
Prognoza meteo
Pachete turistice
» cu ghid
» foto safari
Tarife
Flora
Fauna
Criptogame
Peisaje
Habitate
Oportunitati de cercetare
Galerie foto
Link-uri
PNC info contact
Adrese utile
 
Legende si traditii
Haiducii
Un subiect incitant legat de Muntii Calimani este prezenta pe aceste meleaguri in vechime a haiducilor, unii celebrii ca Pintea sau altii mai putin cunoscuti ca Pohontu, Plesca, Miu si nu in ultimul rand Haralambie Niculita. Povestea lor impleteste momente de barbatie, sete de dreptate cu viata grea si dura in inima muntilor. Au ramas in urma legende cu comori ascunse in pesteri pazite de stime. Palma lui Pintea este incrustata in stanca la Apa Rece. Tot in apropiere se gaseste si Izvorul lui Pintea.
 
Nedeea din Calimani
Complexul statuar 12 Apostoli precum si varful Lucaciu aflat in imediata apropiere pastreaza marturia unor evenimente de factura magico-mitica descinse din cultura dacilor de odinioara si modelate in decursul timpului in forme ale credintei ortodoxe romanesti.

Urcarile pe munte si manifestarile ceremoniale organizate in timpul solstitiului de vara, cunoscute in limbajul local "Mosii de la Calimani" sau "Mosii de Sanpetru" au originea in stravechiul cult dacic al soarelui, bradului si focului avand ca element central cultul mosilor si stramosilor. Transsimbolizarea sarbatorii solstitiale de traditie dacica pe planul religiei de rit crestin-ortodox a dat nastere la sarbatoarea celor 12 Apostoli, sarbatoare care in timp a avut un puternic caracter patriotic devenind astfel Nedeea din Calimani.

Cu ocazia sarbatorii celor 12 Apostoli din data de 29 iunie multime de locuitori din zonele invecinate Calimanului porneau pe poteci consacrate spre Vf. Lucaciu la marea intalnire.

Focul sacru care spre seara despartea multimea de divinitate purifica ofrandele aduse sufletelor celor trecuti in nefiinta. Povestile se infiripau, cantecul si jocul insoteau romanii despartiti de culmile Calimanului uniti insa prin credinta , limba si neam.

Contextul istoric si geografic a facut ca populatia din jurul Calimanului sa evolueze diferit fiind separata la un moment dat de granita a trei provincii : Ardealul, Bucovina si Moldova. In asemenea imprejurari sarbatorile de la 12 Apostoli si Lucaciu luau infatisarea unor adevarate momente de lupta pentru unitate nationala. Se pare ca ultima nedee a avut loc in conditiile unor insuportabile restrictii din partea autoritatilor ocupante in anul 1914.
 
 
     
 
 
Web Design for Business® by Logic Industry®