Parcul National Calimani  
   
home  /  documente  /  proiecte  /  Informatii_publice  /  contact
 
romana  /  english
 
 
Infiintarea parcului
Comunitatile
Legende si traditii
Calendar evenimente
Muzee
Carti
Echipa
Harta turistica
Trasee turistice
Atractii turistice
Ghidul turistului
Posibilitati cazare
Prognoza meteo
Pachete turistice
» cu ghid
» foto safari
Tarife
Flora
Fauna
Criptogame
Peisaje
Habitate
Oportunitati de cercetare
Galerie foto
Link-uri
PNC info contact
Adrese utile
 
Fauna
Cerb comun (Cervus elaphus)Mamiferele, un grup restrans, dar bine reprezentat prin carnivorele mari - ursul (Ursus arctos L.), lupul (Canis lupus L.), rasul (Lynx lynx L.), mustelidele - vidra (Lutra lutra L.), jderul (Martes martes L.), bursucul (Meles meles L.), dar si pisica salbatica (Felis silvestris Schrb.) asigura varful piramidei trofice si deci veriga pradatorilor specializati.
Peisajul este animat de capriori (Capreolus capreolus L), cerbi (Cervus elaphus L) si mistreti (Sus scrofa L) mari amatori de iarba frageda, si mai ales de liniste. De aceea, va recomandam ca atunci cand vizitati parcul, sa o faceti in liniste, fiind ochi si urechi la spectacolul pe care natura ni-l ofera.
Dintre rozatoarele, pot fi enumerate: parsul comun (Glis glis L.), parsul de alun (Muscardinus avellanarius L.), soarecele de padure (Apedemus silvaticus), chitcanul de munte (Sorex alpinus Schinz).
In padurile din parc au fost identificate si specii de lilieci printre care liliacul urecheat brun (Plecotus auritus L.) si liliacul bicolor (Vespertilio murinus L.). Speciile de mai sus sunt citate in anexa IV a Directivei Habitate a Consiliului European. Patru specii de carnivore apar in anexa II a Directivei, dintre care Ursus arctos, specie prioritara, iar cinci sunt prinse in anexa IV a aceleiasi directive.
 
Acvila de munte (Aquila chrisaetos)Pasarile, cele mai numeroase ca numar de specii dintre toate vertebratele citate pana acum, acopera toate tipurile de habitate din parc. Astfel, datorita particularitatilor fizico-geografice, floristice si peisagistice, ornitofauna este diversa.

In golul alpin, datorita fructificatiei abundente la afin si merisor, sunt atrase specii din padurea de molid sau din tufisurile de jneapan. Aici isi face cuibul fAsa de munte (Anthus spinoletta L.), brumarita alpina (Prunella collaris Scop.). In crapaturile din stinci, cuibareste codrosul (Phoenicurus ochruros Gmel.), corbul (Corvus corax L.), vinderelul (Falco tinnunculus L.). In sezonul cald urca pAna in golul alpin pietrarul (Oenanthe oenanthe L.), codobatura alba si cenusie (Motacilla alba L. si Motacilla cinerea L.).

In jnepenisul de pe platoul muntilor Calimani, au fost observate potarnichi (Perdix perdix L.). Din zona forestiera inainteaza in jnepenisuri specii de pasari ca: pitulicea (Phylloscopus collybita Vieillot), mierla gulerata (Turdus torquatos L.), pantarusul ( Troglodytes troglodytes L.), macaleandru (Erithacus rubecula L.), fasa de padure (Anthus trivialis L.), brumarita de padure (Prunella modularis L.). În zbor, la inaltime, au fost observate unele rapitoare de zi: eretele vAnat (Circus cyaneus L.), soimul calator (Falco peregrinus Tuns.), uliu porumbar (Accipiter gentilis L.), acvila tipatoare mica (Aquila pomarina Bhrem) , sorecarul comun (Buteo buteo L.).

Trebuie mentionat cocosul de munte (Tetrao urogallus L.) si cel de mesteacan (Tetrao tetrix L.) -sigla parcului, ultimul fiind o prezenta incerta.
 
Vipera comuna (Vipera berus)Dintre reptile, specia care intr-adevar poate fi un pericol este vipera (Vipera berus L.), a carei muscatura este otravitoare, chiar mortala. Totusi, atitudinea oamenilor nu trebuie sa fie una dusmanoasa, intrucAt este o specie foarte benefica pentru ecosistemul in care traieste. Recomandam celor care viziteaza parcul sa fie echipati adecvat, iar in cazul in care s-a produs vreun accident in urma muscaturii de vipera, sa fie anuntata imediat administratia parcului sau serviciul Salvamont (vezi adrese utile).

O alta specie de sarpe, Coronella austriaca Laur. (sarpele de alun), a fost citata de literatura de specialitate pentru Parcul National Calimani.

Dintre sopArle, pot fi observate Lacerta agilis L. (sopArla cenusie), Lacerta vivipara Jacq. (sopArla de munte) si Anguis fragilis L.(napArca).

Coronella austriaca si Lacerta agilis sunt listate in anexa IV a Directivei Habitate, fiind specii care necesita o protectie stricta.
 
Broasca rosie de padure (Rana temporaria)Primavara, in ochiurile de apa provenite din topirea zapezii, urca pentru depunerea pontei, specii de triton (Triturus alpestris Laur., T. vulgaris L., T. montandoni Bouleng.), dar si broscutele fara coada (Bombina bombina L., Bombina variegata L., Rana temporaria L.), in zona Voievodesei, Izvorul Calimani, Piciorul Iancului, Haita, Retitis.

O pata de culoare printre ierburile din padure o reprezinta salamandra (Salamandra salamandra L.), a carei piele punctata atentioneaza dusmanul de toxicitatea ei.

Dintre anure, doua sunt citate in anexa II din Directiva Habitate (Bombina bombina, Bombina variegata), specii de interes comunitar, a caror conservare necesita desemnarea de zone speciale de protectie. De asemenea, aceste specii figureaza si in anexa IV, specii de interes comunitar care necesita o protectie stricta.
 
Croitorul alpin (Rosalia alpina)Nevertebratele, dintre care cel mai bine reprezentat grup, artropodele, ocupa un loc important in lantul trofic. Specia de interes european prezenta in parc este croitorul alpin (Rosalia alpina), intAlnit in habitate de paduri de amestec de fag si brad din zona sudica a parcului.
 
 
     
 
 
Web Design for Business® by Logic Industry®